Još uvijek ga mrze više i od Hitlera: Prisjetite se ‘najgoreg prekršaja u povijesti nogometa’

Michel Platini je izjavio kako je mislio da mu je suigrač umro jer nije imao puls i boju u licu.

Dan uoči druge polufinalne utakmice na Euru, u kojoj će snage odmjeriti rivali Francuzi i Nijemci, novinari L’Equipea opet su se prisjetili jednog od najgrubljih prekršaja u povijesti nogometa, toliko brutalnog da su, kako bi smirili tenzije, zajedničku izjavu morali dati tadašnji kancelar Zapadne Njemačke Helmut Schmidti francuski predsjednik François Mitterrand.

Incident se zbio 8. srpnja 1982. godine na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán u Sevilli, i to tijekom polufinala Svjetskog prvenstva u kojem je na kraju Zapadna Njemačka slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (nakon produžetaka je bilo 3:3).

Tada je u 57. minuti njemački vratar Harald Schumacher nokautirao francuskog braniča Patricka Battistona, koji je nakon udarca pao u komu.

Sudac nije svirao niti prekršaj

Schumacher je Battistonu ozlijedio kralježnicu, izbio dva zuba i slomio tri rebra, međutim unatoč očitoj ozljedi, nizozemski sudac Charles Corver nije dosudio niti prekršaj jer je mislio da Francuz glumi, a i trebalo mu je par minuta da dopusti liječnicima ulazak na teren.

Battiston je naposljetku iznesen s travnjaka bez svijesti i maskom za kisik na licu, a Michel Platini je kasnije izjavio kako je mislio da mu je suigrač umro jer nije imao puls i boju u licu.

Da bi kontroverza bila time veća, Schumacher je neposredno nakon utakmice gotovo posprdno odbrusio da će Battistonu kupiti krunice kako bi mu nadomjestio izbijene zube, pa stoga i ne čudi što je postao jedna od najomraženijih figura u Francuskoj.

Dapače, čak 20 godina kasnije čitatelji jedne francuske novine Schumachera su proglasili najnepopularnijom osobom u svojoj domovini, čime je na listi nadmašio i samog Adolfa Hitlera!

Battiston je, srećom, ipak nastavio karijeru, a prije nekoliko godina je u jednom intervjuu izjavio da je oprostio Schumacheru na potezu za koji bivši njemački vratar i danas tvrdi da je bio nenamjeran.

Prisjetite se kako je izgledao taj incident, takozvana “Seviljska tragedija”, koji je u brojnim anketama tijekom godina opisivan kao ‘najgori prekršaj u povijesti nogometa’.

dnevnik.hr

You may also like...