Nije kriva veš mašina, a ni moljci: Zašto nastaju rupice na novim pamučnim majicama?

Nemalo puta se dogodilo da smo kupili novu pamučnu majicu i nakon nekoliko nošenja pri dnu bi se pojavile rupice u materijalu. Krivac tome nije veš mašina ni moljci već nešto treće.

Osnivač popularnog brenda American Giant, Bayard Winthrop objasnio je zbog čega nastaju rupice na novoj odjeći, preciznije na novim pamučnim majicama. A objašenjenje je dosta logično.

Donji dio majice je glavna tačka trenja. Tkanina se na tom dijelu svakodnevno trlja o metalni remen ili grublji gornji dio hlača ili traperica. S vremenom se uništi i zato nastaju dosadne rupice, govori Winthrop.

Naravno da nećete prestati nositi traperice i remen, ali trebate obratiti pažnju na kvalitetu materijala, s obzirom da se u današnjoj “brzoj modi” odjeća proizvodi što je jefitinije moguće.

Ovakve komade najčešće kupujemo kako bismo ih nosili svakodnevno i što duže pa je kod kupovine dobro uložiti ekstra trud. Uvijek je dobro ako na etiketi piše od koje je vrste pamuka izrađena majica.

Npr. visokokvalitetni pamuk dugog vlakna, uvijek je dobar znak.

Međutim, ako primijetite rupice i na drugim dijelovima majice te na drugoj odjeći, možda je vrijeme za obračun s moljcima.

Izvor: zadovoljna.hr

You may also like...