Pogledajte čeoni SUDAR Nisana, jedan se proizvodi u SAD, drugi u Meksiku! (VIDEO)

Kriminal na četiri točka.

U ovom testu direktnog sudara sučelile su dve Nissanove male limuzine – Versa i Tsuru. Zajednička im je pripadnost istoj klasi, i činjenica da se radi o novim automobilima. U svemu ostalom su nebo i zemlja.

Iako je testni Nissan Tsuru nov automobil, zapravo je reč o B13 generaciji Nissan Sentre, čija je prodaja u SAD-u završena pre 22 godine. Ipak, proizvodnja i prodaja Sentre nastavljena je u Meksiku, gde je limuzina preimenovana u Tsuru i jeftino ponuđena tamošnjim kupcima.

U suštini, Tsuru je automobil na tehnološkom nivou od pre 25 godina, dakle, bez modernih elektronskih asistenata, bez vazdušnih jastuka i zavesa. Sve to ima novi Nissan Versa, pa još i deformabilne zone na karoseriji, koje efikasno upijaju udarnu energiju pri koliziji.

Eksperti Global NCAP-a simulirali su frontalni sudar dva automobila pri brzini od 80 milja na sat (128 km/h) i to 50-postotnom površinom prednjeg dela vozila.

Rezultat testa je zastrašujući. Vozač moderne Verse u realnoj situaciji verovatno bi ostao nepovređen, zaštićen prednjim i bočnim vazdušnim jastucima, deformacionim zonama koje apsorbuju uticaj sudara, efikasno štiteći putnike.

S druge strane, kolega za upravljačem Tsurua bi vrlo verovatno zadobio smrtonosne povrede, što se i u realnoj situaciji desilo mnogim vozačima i putnicima. Analize pokazuju da je Nissan Tsuru učestvovao u više od 4.000 smrtnih slučajeva na meksičkim putevima u periodu od 2007. do 2012. godine.

Nissan je objavio da će sledeće godine prestati proizvodnja “modernog meksičkog odltimera”. Ko je poginuo, pogunio, ko mu je kriv što ne može da priušti skuplje i bezbedno vozilo, valjda je to poruka. P. S. Daleko bilo da neko uradi ovakav test u Srbiji…

srbijadanas.com

You may also like...