ŠVICARSKO SELO PONOVILO PONUDU: Ko se doseli u ovo mjesto daju 21.000 EURA PO OSOBI

Švicarsko mjesto Albinen, smješteno u kantonu Vale, pravo je selo iz bajke, a ništa manje bajkovito vlasti iz ovog mjesta odlučile su ponuditi po 21.500 eura svakom ko se doseli u ovo mjesto.

Riječ je o politici koja je prošle godine oduševila stanovnike Evrope, a koju su gradske vlasti u decembru 2017. godine odlučile provoditi kako bi se aktivno izborili s velikim iseljavanjem stanovništva.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u posljednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbijedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10 hiljada franaka po djetetu.

Četveročlana porodica, prema tom predlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70 hiljada švajcarskih franaka.

Ali, postoje i uslove koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

„To je ulaganje u budućnost sela“, pišu lokalne novine. i dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

„U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, dodaje se u novinama. Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje.

Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: webtribune.rs

You may also like...