Ako vam se desi da imate osjećak kao da pred vašim očima plutaju MRLJICE, TAČKICE ILI MUŠICE!!!

Ponekad vam se desi da vam pred očim plutaju tačkice, mrljice ili čak mušice a to se dešava samo kada se zagledate u neki predmet ili zid a ponekada i kada čitate. Tada trebate da obratite posebnu pažnju na to i naravno obavezno da posjetite svog liječnika.

Tada u tom trenutku kada vam se nešto ovako dešava samo vidite promjene koje se nalaze unutar vašeg oka a ne ispred vas iako vi imate takav osjećaj.

U jednom dijelu vaše očne jabučice se nalazi želatinozni dio koji se naziva vitreous a zapravo to je staklasto tijelo.

Kada pokušate da se baš lijepo koncentrišete na ove tačkice vidjet će te kako ove male sitne čestice izgledaju kao da se kreću i plutaju prema vašem središnjem dijelu oka.

Tada se radi o promjeni vitreousa jer u njemu je došlo do pojave čestica koje su jako sitne i one se sastoje od kolagenih vlakana.

Te čestice se lagano kreću i plujtaju do vitreousa i samim tim dolazi do blokade svjetlosti koja je prolazila kroz zjenicu i tada na vašoj mrežnjači postoji sjena koja je prisutna i na zadnjem dijelu vašeg oka.

Zbog toga imate osjećaj da vidite ove sitne sjene ispred sebe a to je zapravo zbog ovog što smo objasnili da se dešava na vašem oku.

Ako imate ovakve promjene na vašem oku odnosno vidu onda ne treba da paničite jer je to sasvim normaln pojava.

Paničiti trebate samo ako  vam se desi da ispred sebe vidite veliki broj čestica koji izgleda kao neka navala čestica koje plutaju ili da se desi kao da se pojavi neki blijesak svjetlosti ili da na trenutak izgubite vid.

(citaonica.info)

You may also like...