Mislimo da je korov i uništavam je, a ova biljka liječi sve bolesti! Pronađite je u dvorištu i uberite!

BILJKU POD NAZIVOM TUŠT MOŽEMO DA PREPOZNAMO PO MESNATIM LISTOVIMA I ŽUTIM CVJETOVIMA. ONA RASTE NA RAZNIM VRSTAMA ZEMLJIŠTA I UPRAVO ZBOG TOGA BILI SMO UVJERENI DA JE RIJEČ O KOROVU I UNIŠTAVALI SMO JE. 

Biljka je jako otporna, ali iz razloga što njeno sjeme može da čak 40 godina opstane u zemlji, bez obzira kakvim je vanjskim faktorima izložena.

Tušt je prvi put pronađen na prostorima Indije i Persije, ali se vremenom proširio po cijelom svijetu, tako da ga svugdje sada možemo i naći. Postoji mnogo naučnih dokaza koji potvrđuju njegovu ljekovitost i da pomaže pri liječenju mnogim zdravstvenih tegoba.

U njemu ima veća količina antioksidanasa nego što je prisuta  ašinatu, kao i omega 3-masnih kiselina. Ona je idealna hrana za vegeterijance, jer će unijeti mnogo ljekovitih i hranljivih sastojaka u svoj organizam.

Antioksidansi su od velike važnosti za organizam, jer jačaju imuni sistem, a poboljšavaju i cjelokupno sanje organizma. Sa njima možemo da pobijedimo bolesti srca, arterisklerozu, gubitak vida, kao i gubitak pamćenja.

Prisustvo omega 3-masnih kiselina je također, jako bitno, jer pomažu kod liječenja astme, depresije, reumatoidno artritisa, demencije, kao i bolesti srca.

U tuštu se nalazi mnogo vitamina A, B i C, kao i roboflavina, niacina, prirdoksina, dok su od minerala najviše zastupljeni kalcij, magnezij i željezo.

Čim uberete ovu biljku trebate započeti sa njenom primjenom, jer ona vrlo brzo počinje da gubi svoje ljekovite materije.

Možete da ga pomiješate sa paradajzom i lukom, te da napravite salatu od soka limun i maslinovog ulja. Probajte jednom i svidjeti će vam se.

(abportal.info)

You may also like...