OPET PO DŽEPU GRAĐANA: Računi za struju u regionu porast će tri puta, evo ko je najviše na udaru

Veliki broj potrošača u Dalmaciji suočava se sa puno višim računima za struju koji im dolaze od početka ove godine.

Zbog toga se javljaju savjetniku za energetiku udruge Splitski potrošač, Nenadu Kurtoviću, koji za Novi list upozorava da će veći računi početi dolaziti svim onim potrošačima koji se griju na struju i koriste trošila sa visokom snagom – etažna centralna grijanja, protočne bojlere i slično.

Kako su u primjenu krenuli novi Opći uslovi za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), spuštena je granica ulaska u takozvanu crveni tarifni model, sa 30 na 20 kilovata, u kojem se, za razliku od plavog i bijelog tarifnog modela, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage.

‘Kao u Dalmaciji, isto će se događati svuda gdje kućanstva troše više električne energije nego što je to u prosjeku slučaj, i pritom angažiraju veću snagu. Oni će automatizmom ‘upasti’ u razred crvene tarife. Po starim Općim uvjetima snaga se na računima za struju naplaćivala za priključnu snagu iznad 30 kilovata, dok su ostali, ispod te granice, plaćali samo mjesečni paušal od 20 kuna. Sad će, međutim, već za snagu iznad 20 kilovata plaćati mjesečni paušal od 50 kuna (13,19 KM) i još 51 kunu (13,45 KM) za svaki registrirani kilovat’, pojašnjava Kurtović.

Kako navodi primjer, ako kućanstvo ima protočni bojler snage, primjerice, 18 kilovata, a istovremeno je upaljena i pećnica, televizor ili kompjutor, plus frižider, začas će se premašiti 20 kilovata.

Troši li kućanstvo, 600 kilovatsati struje na mjesec, pri čemu 70 posto u višoj, a 30 posto u nižoj tarifi, sad će u crvenoj tarifi samo snagu morati platiti nešto više od hiljadu kuna (263.77 KM), pa će mjesečni račun za toliku potrošnju porasti sa 573 na 1.757 kuna (463,44 KM), dakle tri puta.

(Novi.ba/tportal.hr)

You may also like...