Selo u kojem svaka porodica dobije auto i vilu, ali nije sve tako savršeno…

Huaxi je prije trideset godina bilo siromašno i zapušteno selo u kojem je živjelo približno 600 stanovnika. Tadašnji sekretar Komunističke partije Wu Renabo napravio je plan obogaćivanja osnovavši više od 12 firmi i za 50 godina ovo malo selo pretvorio je u bogatu regiju.

Danas se broj stanovnika povećao na 2000 registriranih stanovnika i svi oni žive u identičnim vilama. Svaki stanovnik ima više od 143.000 dolara u banci, jer im je prosječna godišnja plaća 17.717 dolara, što je 40 posto veća nego prosječni prihodi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali svoju ekonomsku moć 2011. godine izgradili su neboder Hangig visok 328 metara i vrijedan 430 miliona dolara. Uz to grad ima i tematski park u kojem su replike raznih kineskih spomenika. Čim se doseli u ovu pokrajinu, svaka poridica dobiva vilu i automobil, dok se za prevoz stanovnika koristi helikopter. Bez obzira na veličinu koju pruža, mnogi kažu da život u Huaxiju i nije tako jednostavan.

Za život u ovim uvjetima morate raditi sedam dana u sedmici u industrijskom sektoru. Bilo kakvi poroci poput kockanja i droga su strogo zabranjeni. Klubovi i barovi ne postoje, a stanovnicima je zabranjena komunikacija s medijima i ne mogu napustiti selo jer će izgubiti sve bogatstvo.

Mediji su interes za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaxija 14,4 milijarde dolara.

Pogledajte video:

Izvor: fokus.ba

You may also like...