Skraćenica WC ima sasvim drugo značenje koje nije ni blizu onog o kojem mi mislimo!!

Kupatila su jedan od sastavnih dijelova svakog stana ili kuće jer su to prostorije u kojima obavljamo svoje fiziološke potrebe kao i svoju ličnu higijenu. Prostorija je za koju se može reći da najviše koristimo i zbog toga treba da u nju najviše ulažemo.

Danas je zahvaljujući modernizovanosti moguće urediti svoja kupatila fenomenalno a i nekako posebno na neobičan i primamljiv način. Vjerovatno niste razmišljali o tome šta zapravo znači skraćenica WC.

Pored kupaonice koja je sastvani dio, nalazi se i WC kao prostorija koja nam je neophodna i bez koje ne možemo da funkcionišemo normalno.

Danas su obično kupaonice i toaleti odvojene prostorije dok je to prije sve bilo zajedno. Toalet koji je najstariji je izgrađen čak prije 4 000 godina.

U to vrijeme nije bilo ni vodokotlića ali umjesto njega su koristili vodu iz kanti i na taj način čistili toalet. Danas imamo sve ali opet ne znamo da pravilno koristimo ili ne želimo.

Teško je naći osobu koja voli da vodi računa o higijeni svog toaleta kao i kupaonice u potpunosti jer nije svjesna koje  sve posljedice može da ima.

Toalet svi nazivamo  raznim sinonimima kao što su: hala, ćenifa, zahod, ali i WC. Zanimljiva činjenica jeste ta da dosta nas zapravo ni ne zna šta ova skraćenica u potpunosti znači.

WC je skraćenica od  water closet  što kada se prevede sa engleskog na naš jezik znači vodeni ormar, a  mi to koristimo kao skraćenicu za zahod odnosno kupatilo bez kade a  ustvari to je kupatilo samo sa šoljom i umivaonikom.

(citaonica.info)

You may also like...