STIGAO NOVI ZAKON, NEMA VIŠE PRELASKA GRANICA BEZ OVOGA: KADA VIDITE ŠTA SAD MORATE URADITI, NEĆE VAM BITI DOBRO

GRAĐANI BIH I JOŠ 60 ZEMALJA KOJI IMAJU BEZVIZNI REŽIM SA EU OD JANUARA 2021.GODINE ĆE MORATI DA POSEBNU VIZU IZVADE, MORAT ĆE DA PLATE I 7 EURA KAKO BI MOGLI UĆI U EU, ODNOSNO KAKO BI MOGLI DA BORAVE DO 90 DANA, TAKO PIŠE NA WEB STRANICI EVROPSKOG SISTEMA ZA ODOBRAVANJE PUTOVANJA, ODNOSNO ETIAS, NAVODI SRNA.

Taksu od 7 eura obavezni su da plate podnosioci zahtjeva koji su stariji od osamnaest godina, debitnim ili kreditnim platnim karticama će moći plaćanje izvršiti.

A na stranici ETIAS-a, pojašnjeno je da će građani iz čak 61 zemlje prije putovanja u neku od zemalja EU trebati popuniti online zahtjev koji će morati da unesu svoje lične podatke, da daju podatke kao što su zdrastveno stanje, ili neka kriminalna prošlost, ili putovanja u zemlje gdje bukti rat.

Kako bi dobili ETIAS vizu, morat će građani navesti i podatke o svojoj istoriji zaposljenja, odnosno u koje zemlje EU su putovali ranije.

Navedeno je na stranici da će za popunjavanje zahtjeva za ETIAD vizu biti potrebno deset minuta, oko 95% podnosilaca zahtjeva odgovr na svoju adresu elektronske pošte će dobiti u roku od svega par minuta.

Važno je napomenuti kako pasoš mora da važi još najmanje tri mjeseca od dana kada planirate putovati.

Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako i SAD spadaju među 61 državom koje će morati da podnose zahtjev ETIAS-u.

(lifestylevesti.info)

You may also like...