Svako treće vozilo ima neispravne zračne jastuke ili ih uopće NEMA, provjerite jesu li i vas prevarili

Pri sudaru, čak i manjeg intenziteta, ako se otvori zračni jastuk, cijena popravka skače u nebo

Uz sklop zračnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sustav za aktiviranje te elektronički-inercijski senzorski sustav i upravljački elektronički modul.

Ako se sve ne napravi kako treba, na instrument ploči gori lampica sustava zračnog jastuka. No, kako su veliki troškovi u pitanju, mnogi potom, radi „štednje“, kod elektroničara trajno ugase signalnu lampicu, a u kućište vrate iskorišten zračni jastuk i stave samo novi plastični pokrov.

Događa se i da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravni zračni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, prodaje na crnom tržištu i pro forme ugrađuje već iskorišteni. Dakle, pri kupnji rabljenog provjerite i tu mogućnost.

Provjera se najbolje obavlja u ovlaštenom servisu ili kod dobrog auto-elektroničara, na dijagnostičkom uređaju.

Dijagnostički se uređaj spaja preko OBD priključka te se unošenjem podataka o proizvođaču i vozilu ulazi u sigurnosni sustav, koji jasno pokazuje je li zračni jastuk ispravan ili neispravan, odnosno je li „fake“ ugrađen već iskorišteni (aktivirani).

Preko „crash dana“ može se provjeriti je li automobil imao sudar. Uz sve bitne provjere, karoserije, podvozja, motora, prijenosa…, provjerite i stanje zračnih jastuka. Važno je, jer o tome, u sudaru, ovise životi vas i putnika u autu.

(SB / Autoportal)

You may also like...