SVAKODNEVNO OVO RADE VOZAČI, A NISU NI SVJESNI DA JE TO PREKRŠAJ, DA ZA NJEGA VELIKA KAZNA SLIJEDI

Mnogo vozača, većinom iz neznanja, ali i zbog svoje bahatosti tokom vožnje na autoputu neprekidno voze lijevom trakom, koja samo za preticanje služi po pravilu.

Sirene, svađe, psovke, famozno ablendovanje farovima je postalo svakodnevnica u vožnjama širom regije.

A manje je poznato da za ovakvu vrstu prekršaja slijedi kazna, u Srbiji, koja iznosi cijelih pet hiljada dinara.

Veliki broj vozača smatra kako ne mora izlaziti iz krajnje lijeve trake ako svojim vozilom voze maksimalno dozvoljenu brzinu, to je pogrešan stav, niko nema pravo da ometa druge učesnike u saobraćaju, pa makar i oni pravili prekršaj u brzini vožnje. Kada se završi preticanje u lijevoj traci, vozač je tada dužan da se vrati u desnu trako, da nastavi svoj put do sljedećeg preticanja. Ako to ne radi, slijedi prekršaj za koji se kazna plaća.

A vozači koji poštuju pravilo da lijeva traka služi samo za preticanja, koriste razne načine da opomenu one koji njom voze. A međutim, samo je jedan način ispravan, ostali su zabranjeni ili opasni.

A znak koji treba da se vozaču ispred pokaže a koji se u preticajnoj traci nalazi je lijevi žmigavac. A to je kulturan način da se vozač zamoli da se skloni da bi drugi pretekao. Ni na koji način ne smije da koristi ablendovanje, pošto je to jako lop način u noćnoj vožnji može da bude i opasno.

Jako važna stvar kod vožnje autoputem je držanje odstojanja, tako odstojanje mora da bude upola od brzine kojom se kreće vozač. Ako je brzina na primjer 130 kilometara na čas, onda odstojanja treba da bude 65 metara barem.

(lifestylevesti.info)

You may also like...