I vi redovno pijete paracetamol i ibuprofen? Ovo biste MORALI da znate!

Tableta paracetamola ili ibuprofena lek je koji često – i ne razmišljajući – popijemo protiv glavobolje, blage groznice, raznih tegoba… ipak vreme je da obratite pažnju na dozu i učestalost! Evo zašto…

Žene koje dvaput nedeljno piju paracetamol ili ibuprofen rizikuju trajan gubitak sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigham and Women’s” u SAD.

Lekari smatraju da ovu pojavu najverovatnije uzrokuje smanjen dotok krvi u unutrašnje uho i njegovo oštećenje usled izlaganja buci.

Čak jedna u 20 žena mogla bi za svoj gubitak sluha da okrivi ove lekove protiv bolova, piše Daily Mail.

Rezultati studije poklapaju se sa još jednim, sličnim istraživanjem u kojem su učestvovali muškarci.

Prema rezultatima, paracetamol i slični lekovi mogu da smanje dotok krvi do unutrašnjeg uha

Skoro jedna u 12 žena u SAD uzima paracetamol bar dvaput nedeljno, što u periodu od 6 godina povećava rizik od gubitka sluha za 9 odsto.

U istraživanju, koje je objavljeno u “Journal of Epidemiology“, učestvovalo je 55.850 žena između 44 i 49 godina starosti.

Međutim, redovne doze ibuprofena – pokazalo je istraživanje – mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača. Istraživači sa državnog Univerziteta u Ohaju pokazali su da male doze ibuprofena, uzimane redovno, mogu da umire upalne procese koji bi doveli do tumora u plućima.

izvor: lepaisrecna

You may also like...