Zastrašujuće: Jednu stvar na etiketi od odjeće vam nikad neće otkriti!

Kada kupimo neki komad odjeće, obradujemo se, ali ne mislimo puno o tome ko je napravio tu odjeću i pod kakvim uslovima.

Znamo svi šta piše na etiketama, ali ovakvu etiketu nećete baš vidjeti. Zamislite da kupite neki komad odjeće sa etiketom:

” 100% pamuk, proizvedeno u Kambodži. Izrađeno od strane devetogodišnjeg Benny-a. Dječaka koji svako jutro ustaje u 5 i radi. Temperatura u sobi u kojoj radi iznosi oko 30 stepeni celzijusa, soba je puna prašine i taj isti dječak se guši tamo cijeli dan kako bi zaradio manje od dolara. ”

Šta biste rekli na to? Ne biste se osjećali više ovako prijatno, zar ne? Žalosno je da još postoji izrabljivanje, da i dan danas ljudi žele da plate što manje radnike koji će po cijeli dan crnčiti za njih. Kao da to nisu ljudi.

Mnoga djeca u tim zemljama nemaju djetinjstvo kako bi trebali imati. Mi ne razmišljamo mnogo o tome i samo mislimo kako mi imamo najveće probleme, kako nama nešto ne ide.

Sjetite se samo ove priče, kao i toga da ima dosta ovih priča. Ovom etiketom se željela podići svijest jer mnogi nisu ni svjesni koliko se radnici izrabljuju. Ovo je kampanja humanitarne organizacije pod nazivom : ” e Canadian Fair Trade.

(megaportal.info)

You may also like...